Gå direkt till innehåll
Hiv + Sex = Sant

Blogginlägg -

Hiv + Sex = Sant

Hiv + Sex = Sant

– Är det verkligen sant? frågar min kompis Anna. Är det verkligen sant att jag kan ha sex utan att vara rädd för att hiv överförs? fortsätter hon. 

– Vill du ha det långa svaret eller det korta svaret? frågade jag och tittade på henne. Hon funderade en stund medan hon kollade på klockan på sin mobil, la ner mobilen på bordet och i samma veva förde upp kaffekoppen till munnen och svarade, "det korta!" 

– Ja, du kan ha sex, utan att vara rädd. Det är bortom all tvivel att dagens hivmediciner minskar virusnivån till så låg nivå att det inte kan överföras längre, varken vid oskyddat sex eller vid förlossning. Nästan alla som lever med hiv i Sverige är på behandling och 97 procent av dem har en så effektiv behandling att de lever med så kallad oöverförbar hiv. Det är ungefär som hur herpes funkar. Herpes överförs bara när det är aktivt, resten av tiden ligger det i kroppen utan att kunna överföras, men om en herpesblåsa dyker upp så kan viruset överföras genom kontakt med den. Hiv fungerar ungefär på samma sätt, utan behandling kan det överföras genom osäkert sex, men med behandlad hiv där virusnivån sjunkit till omätbar nivå kan det inte överföras. En bra grundregel är att tänka Omätbart = Oöverförbart. Det är väldigt enkelt egentligen, kan det inte mätas, kan det inte heller överföras.

– Okej, svarade Anna och tittade på mig med stora ögon. Om det var det korta svaret, vad är då det långa svaret? frågade hon skämtsamt.

– Det långa svaret är jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, svarade jag och skrattade. 

Det här är en sann konversation tagen ur verkligheten. Och visst är det så, omätbart är lika med oöverförbart. Omätbar hiv överförs inte via oskyddat sex eller via graviditet och förlossning. 

Och kärlek, i alla dess former, är ju det största vi har, så oavsett om en har sex eller inte så ska inte hiv upplevas som ett hinder för kärleken. För hiv plus kärlek är också lika med sant! 

Hiv-Sverige önskar er alla en glad alla hjärtans dag och ta hand om varandra!   

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner

Kontakter

Simon Blom

Presskontakt Ombudsman 0707 73 78 84

Relaterat innehåll

Hiv-Sverige - Nationell rättighets- och påverkansorganisation för alla som lever med och berörs av hiv i Sverige

Hiv-Sverige är en nationell rättighets- och påverkansorganisation för alla som lever med hiv och alla som berörs av hiv i Sverige. Hiv-Sverige arbetar med att förbättra livsvillkoren för personer som lever med hiv. Vi arbetar med påverkas- och opinionsarbete, information och rådgivning. För och av personer som lever med hiv sedan 1990

Hiv-Sverige
INDUSTRIGATAN 6
11246 Stockholm
Sverige