Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Jonas Gardell och Barbro Westerholm tilldelas Heders-Red Ribbon 2013

Hiv-Sverige har valt att tilldela Jonas Gardell och Barbro Westerholm 2013 års Heders-Red Ribbon. Årets båda mottagare har under lång tid med stort mod sagt, gjort och uttalat det som andra inte vågat. Jonas Gardells senaste bidrag, romantriologin Aldrig torka tårar utan handskar har både hyllats och kritiserats, men framför allt har den väckt en hel nation och fört upp hiv på agendan igen. Barbro Westerholm har i decennier målmedvetet arbetat mot diskriminering och för alla människors lika värde och rätt att få sina behov tillgodosedda, inklusive personer som lever med hiv. Hon arbetar idag aktivt för en översyn av smittskyddslagen och vill utreda möjligheten till avskaffandet av informationsplikten. Jonas Gardell och Barbro Westerholm har genom sitt fantastiska arbete underlättat vårt.

Hiv-Sverige har sedan sitt 15-årsjubileum, 2005, delat ut Heder-Red Ribbon i samband med International AIDS Candlelight Memorial Day. Utmärkelsen tilldelas personer, organisationer eller företag som gjort en insats för att förbättra hivpositivas villkor. Bland tidigare mottagare återfinns Sprututbytesprogrammet i Malmö (2006), Andreas Lundstedt (2008) och Anna Maria Sörberg (2010). Utmärkelsen består av ett diplom samt ett Red Ribbon i guld och granater av smyckesdesignern Michaela de la Cour.

Årets utdelning äger rum på Clarion Hotel Stockholm den 21 maj.

Candlelight Memorial Day arrangeras den 19 maj och firar i år sitt 30-årsjubileum. Rörelsen samlar människor över hela världen dels för att hedra dem som avlidit i AIDS och dels för att synliggöra dem som lever med hiv för att på så sätt öka kunskap och förståelse och därmed minska stigma och diskriminering. Läs mer på www.candlelightmemorial.org.

Candlelight Memorial Day uppmärksammas även genom lanseringen av boken ”Ett positivt liv – en bok om att leva med hiv”, sammanställd av Gilead. www.gilead.com/sweden


Ämnen

Taggar


Hiv-Sverige är en nationell, partipolitiskt- och religiöst obunden paraplyorganisation som arbetar med hivpositivas intressefrågor samt bevakar och försöker stärka hivpositivas rättigheter i samhället. www.hiv-sverige.se

Presskontakt

Sören Juvas

Sören Juvas

Presskontakt Ombudsman Talesperson 0707737884

Relaterat material

Relaterade nyheter