Gå direkt till innehåll
Med anledning av World AIDS Day 2016 har Hiv-Sverige lanserat en antistigma kampanj som heter "Med hiv sökes.."
Med anledning av World AIDS Day 2016 har Hiv-Sverige lanserat en antistigma kampanj som heter "Med hiv sökes.."

Pressmeddelande -

Ny kampanj: Med hiv sökes

Tack för din uppmärksamhet. Detta är en kampanj med anledning av World AIDS Day som ska göra upp med fördomarna om hiv en gång för alla. Hiv har ju faktiskt aldrig överförts genom saliv, tårar och kyssar och med dagens effektiva mediciner och en välfungerande behandling överförs inte hiv vid sexuella kontakter eller vid graviditet. För många som lever med hiv idag är andras fördomar det största problemet. Med rätt kunskap behöver vi inte vara rädda av fel anledning. Lycka till med jobbsökandet!

Så lyder årets World AIDS Day kampanj som rullar på bland annat sociala medier under vecka 48. Kampanjens budskap är enkelt - hiv ska inte vara ett hinder för någon i arbetslivet.

- Det är viktigt att lyfta hur det är att leva med hiv idag, att det innebär att leva ett vanligt liv, men med en ovanlig sjukdom samt att hiv inte ska vara ett hinder för någon i livet. Det innebär att kunna arbeta med det man vill och kunna vara sig själv på arbetet, säger Farhad Mazi Esfahani på Hiv-Sverige som ansvarat för kampanjen.

I Sverige finns fortfarande fördomar om hiv. Diskriminering av personer som lever med hiv i arbetslivet förekommer, något som är olagligt. 40% av befolkningen anser att personer som lever med hiv inte ska arbeta med vad de vill och endast 10% av de som lever med hiv vågar vara öppna med sin hivstatus på arbetsplatsen.

- Mycket av det grundar sig i okunskap och rädslor, men hiv är inget att vara rädd för, fördomar är betydligt mer smittsamma än vad hiv är, säger Farhad Mazi Esfahani.

Idag betecknas hiv som en kronisk sjukdom med livslång behandling. Hiv överförs inte när man har en välfungerande behandling med omätbara virusnivåer, vilket ca 95% av alla som lever med hiv i Sverige har idag.

Läs mer och följ kampanjen på hiv-sverige.se

Kontaktperson Hiv-Sverige:
Farhad Mazi Esfahani, verksamhetsutvecklare.
Tel dir: 08-1200 51 00
E-post: farhad.mazi@hiv-sverige.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Hiv-Sverige är en nationell paraplyorganisation som tillsammans med sina medlemsföreningar, arbetar för att ständigt skapa förbättrade livsvillkor för personer som lever med hiv.

För och av personer som lever med hiv sedan 1990

Hiv-Sverige på webben

Hiv-Sverige på FacebookKontakter

Simon Blom

Presskontakt Ombudsman 0707 73 78 84
Emanuel Karlström

Emanuel Karlström

Presskontakt Strateg Sakfrågor, Press, Kommunikation 0735- 17 36 21

Relaterat innehåll

Relaterade event

Hiv-Sverige - Nationell rättighets- och påverkansorganisation för alla som lever med och berörs av hiv i Sverige

Hiv-Sverige är en nationell rättighets- och påverkansorganisation för alla som lever med hiv och alla som berörs av hiv i Sverige. Hiv-Sverige arbetar med att förbättra livsvillkoren för personer som lever med hiv. Vi arbetar med påverkas- och opinionsarbete, information och rådgivning. För och av personer som lever med hiv sedan 1990

Hiv-Sverige
INDUSTRIGATAN 6
11246 Stockholm
Sverige